Életképek
Iskolán kívüli programok

"Színházba látogattunk a 4. osztályos szimfóniás tanulókkal a Holdbeli csónakos című előadásra. A gyerekek többsége még nem járt színházba, ezért ez egy nagyon nagy élmény volt számukra. Nagyon várták már az indulást, amikor visszajöttek ebédelésből már akkor mondták, hogy "tanár néni induljunk már most", mondtam, hogy hamarosan indulunk, de a buszt meg kell várnunk. Visszamentek a tanterembe, még ott pakolgattak, játszottak, amikor bementem, hogy megérkezett a busz és indulhatunk, akkor minden gyerek villámsebességgel pakolt be a táskájába és vette a kabátját, hogy indulhatunk is.

Leszálltunk a buszról, mindenki nagyon izgatott volt, próbáltam őket felkészíteni arra, hogy mi vár rájuk odabent, de természetesen nem sikerült mindent átadnom, mert az egyik kislánynak volt egy olyan élménye, hogy "tanár néni tessék elképzelni, bementem a wc-be és a kilincs meg tiszta aranyból volt" :-)

Amikor mondtam neki, hogy az nem arany, hanem réz, akkor nem nagyon értette, csak csendben rám nézett:-)

Az előadás alatt többször rácsodálkoztak a színpadi jelenetekre, amelyekhez hangok is társultak:-)

Hazafelé a buszon néhányan már elfáradtak, de mondták, hogy mennyire jó volt és, hogy nagyon tetszett nekik, menjünk már legközelebb is."


"Nagyon örültek, mikor kihirdettük a koncertlátogatást. Annyira jó volt látni a csillogást a szemekben! Ezért már megérte az egész Szimfónia! Vicces volt, hogy hogy az egyik kislány azt mondta, hogy ő izgul. Kérdeztem miért, erre ő visszakérdezett, hogy mennyi ember előtt kell játszanunk. Azt hitte, mi lépünk fel:) Remélem, egyszer az is eljön, hogy a Kodály Központban szerepelünk velük!

No, ott fejeztem be a blogírást, hogy készülünk a Kodály központba koncertre. Aztán hétvégén jött a hidegzuhany, hogy sajnos betelt a létszám és nem mehetünk. Jaaajjjj... Iskolában kihirdetve, ehhez igazítottak mindent, szülői nyilatkozatok beszedve... Hogy lefújjuk az egész programot, az ki volt zárva. Annyira lelkesek voltak a gyerekek, nem akartunk csalódást okozni nekik. Egy csomó verzió eszembe jutott: adventi vásár, színház, ott a suliban vonósnégyes... De egyik sem tűnt jó megoldásnak. Aztán bevillant, hogy itt dolgozunk együtt zenetanárok jópáran, hát össze kéne szervezni egy kis déli régiós kamarazenekart. Vasárnap levél a kollégáknak, hétfőn helyszínszervezés (Pius templom), szerdán Edinával rohangálás a városban: kottaszerzés, nyomtatás, műsormegbeszélés.

Így jutottunk el odáig, hogy ma fél 10-től próbáltunk, negyed 11-kor pedig már jöttek is a gyerekek. Fuvola, oboa, harsona, prím, szekund, brácsa, bőgő volt a felállás. És volt egy remek karmesterünk. Nagyon jól sikerült! A gyerekek olyanok voltak, mint a kis angyalok. Tátott szájjal hallgatták végig az egészet. Tök csöndben voltak, figyeltek végig és teljesen ámulatba ejtette őket a visszhangos akusztika, ahogy megszólaltak a hangszerek és összecsengett az egész. Teljesen betöltötte a templomot a zene varázsa. Utána még körbesétáltak a templomban, teljesen lenyűgözte őket az épület is.

A „Suzuki Allegro” és a „Skip to my Lou” voltak a sikerdarabok, ezeket mindenki felismerte. :) Jó ötlet volt, hogy Gyuri bemutatta a fúvós hangszereket, hisz a bogádi gyerekek csak vonósokat láttak élőben. Minden fúvós játszott néhány hangot szólóban – ennek is hatalmas sikere volt. Ha nem templomban lettünk volna, az egész lehetett volna interaktívabb is. Majd legközelebb... Folyt. köv.! ;)"

kiránduláskirándulás2kirándulás3

"Tegnap eljött a várva várt nap, ellátogattunk a Kodály Központba a Pannon Filharmonikusok egyik koncertjének főpróbájára.

Szóval bebuszoztunk Pécsre. A Kodályba lépve érezhető volt a lenyugvás, megszeppenés, nagyon új volt nekik a közeg. Elfoglaltuk a helyünket, és minden érdekes volt: vajon hány kilós az a nagybőgő? A színpadon minden széken ülni fognak? Maga is játszott már ilyen helyen? És elkezdődött: Schubert: Befejezetlen szimfónia. Az elején minden gyerek szeme a színpadra szegeződött, nagyon figyeltek. Aztán a második tételnél kicsit bomlott a figyelem/fegyelem: kis zörgés, beszélgetés, de Edinával megállapítottuk, hogy jól viselkednek: egyik sem rohan fel a színpadra:)

A szimfónia után a Mendelssohn Hegedűverseny hangzott el Kirill Troussov előadásában. Na, ez megint nagy szám volt: egy hegedűs szólista. Ez lekötötte a figyelmüket – kb. 3 percre. Aztán egyre nehezebben bírták, csak a végén éreztem rajtuk egy kis ámulatot: a harmadik tétel brilliáns, virgás főtémájára felkapták a fejüket. Összességében: magukhoz képest nagyon jók voltak. Egy órán keresztül ültek, és figyeltek. Meg szórakoztatták magukat, ahogy csak tudták: hajfonás, szórólappal távcsövezés, táskában turkálás... Mikor kijöttünk, sorban jöttek megint a kérdések: a karmester vonóval vezényelt? Hogy tudta a hegedűs bácsi az egész kottát kívülről megtanulni? Látta, hogy beleélte magát a pöttyös szoknyás, csellós néni? Miért rázták a kezüket közben? – így kezdtünk el a vibrátóról beszélgetni. A visszajelzések jók voltak, egy kisfiú mondta, hogy nem igazán tetszett neki a zene, néhányan, hogy hosszú volt."


"Tegnap hosszú és számunkra elég fárasztó napunk volt, 35 iskolás gyereket vittünk el a fővárosi cirkuszba, délután pedig a Csodák palotájába. Nagyon nagy meglepetésünkre elég jól bírták a gyerekek a 2 órás előadást. Izgalmas produkciókat láthattunk. A zenekar mellé kaptunk helyet, így nagyon sok szimfóniás gyerkőcöm kiszemelte, hogy bizony élőben hegedülni is fognak. Meg is említették: "Tanár néni, nézd, van hegedű is, de szép!" Olyan lelkesen nézték, illetve hallgatták a hegedű szólókat. Ebéd után elmentünk a Csodák palotájába, ahol először beülhettünk kémiai előadásra, majd végül a különleges játékokat is kipróbálhatták a gyerekek. Meg merem kockáztatni, hogy ez jobban tetszett a gyerekeknek, mint a cirkusz. Végül a legfantasztikusabb élményük, hogy beülhettek velem 4 dimenziós mozivetítésre. Igaz, rövid kis filmet vetítettek, de egy élmény volt számomra is.

Fáradtan, de teli élménnyel este fél 8-ra értünk haza."

Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Szimfónia program

Budapest, 1125 Szarvas Gábor út 58-60.

mail szimfonia@maltai.hu

mobile+36 1 391 4730 - 768-as mellék

Symphonia Alapítvány

Budapest, 1112 Ördögorom utca 12.

mail symphonia@symphonia.hu

mobile+36 20 669 3753

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Magyar Máltai Szeretetszolgálat © Minden jog fenntartva.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Szimfónia program

Budapest, 1125 Szarvas Gábor út 58-60.

szimfonia@maltai.hu

+36 1 391 4730 - 768-as mellék

Jogi nyilatkozat