Életképek
Hangszerek bemutatása

"Gyors ritmikus bemutatkozást követően összeraktunk egy közös koreográfiát, amivel sikerült kicsit oldani a megilletődött légkörön. Ezek után megmutattam a csellóm, bemutattam a húrokat, majd játékos húrfelismerés következett. Természetesen játszottam is pár népdalt, köztük a „Tavaszi szél”-t is. A picik hiába szerették volna, ha folytatjuk, egy kivételes énekverseny miatt vissza kellett kísérnem őket a napközibe. De örültem, hogy legalább a hangszer bemutatására sor került. Amikor visszakísértem őket, kicsit beszélgettem a napközis tanárral az osztályról, és abban maradtunk hogy nagyon jók tudnak lenni, és nagyon akarnak tanulni."


"Először a harmadik osztályosok jöttek, amikor elkezdődött a foglalkozás minden gyerekszem Zolira szegeződött, izgatottan várták, hogy mi fog történni. Nagyon meg voltak szeppenve, később aztán oldódtak. Mindenkinek megmutatta a hegedűhúrokat és egyesével pedig a hegedű helyes tartását, amit ki is próbálhattak, ezt követően visszaültek, széles mosoly volt az arcukon, a mellettem ülő Béla odasúgta, hogy "olyan jó volt" és összedörzsölte a tenyerét :-). Aki hallotta a folyosón a hegedű hangját mindenki benézett, megjelent a karbantartó bácsi is "ide én is el fogok jönni" :-)

A gyerekek alig akartak elmenni, pedig már bőven uzsonnaidő volt, ők még mindig hegedülni szerettek volna, mondtuk, hogy csütörtökön és pénteken is lesz lehetőségetek, a válasz "akkor én ide jövök nem táncra" :-)

hangszerek1Szerencsére akadt csütörtökön és pénteken is egy külön üres terem, ahol a csellókat ki lehetett próbálni. Bár a végén az lett ebből, hogy fáziskésésesekkel be-be jött valaki, hogy kipróbálhassa a hangszert, ami nem volt túl szerencsés, mert mindig vissza kellett ugrani az alapokhoz. De szerencsére sikerült az addig ott lévő összes gyerekeket bevonni a tanításba. Szív melengető volt látni, hogy Marci (aki szinte minden nap verekszik) nagyon komolyan és elmélyülten mutatja az osztálytársának az addig tanultakat (pengetés, hangszertartás, húrok stb...)"

hangszerek2"A gyerekek ömlesztve jöttek, így elég sokan voltunk, de ez nem okozott problémát. Egy kis szünettel kétszer 45 percet egész jól bírtak. A „Tavaszi szél”, a „Hej, Dunáról”, az „Aki nem lép egyszerre” még nem mentek ki a divatból, ahogy a tapsolás, menetelés, mutogatás, mondókázás sem. Megismerkedtünk a hegedűvel, a csellóval, a fiú- és lányhúrok felismerése már nagyon jól megy. Sikerült megtanulnunk egy 4 szólamú kis ritmusgyakorlatot, ennek nagyon örültem, hisz már kialakultak valamiféle szólamok. A képzeletbeli hegedűkön nagyon ügyesen játszottak, a jobb kezek hamar beálltak az adott dal ritmusára. Hát valahogy így telt a tegnapi foglalkozás. Nagyon fogékonyak, ügyesek voltak. Jelentem, itt nagyon sok ügyes vonós lesz! :)"


hangszerbemutato_01"És végre részt vettem megfigyelőként életem első szimfóniás foglalkozásán. Egy csoda volt! Öt, negyedik osztályos kisfiú vett részt a foglalkozáson, izgő-mozgó gyerekek, de amikor Árpi beszélt, akkor csak rá figyeltek! Miattunk sem zavartatták magukat, inkább a furcsa hangokon nevetgéltek, amiket ki kellett adniuk. Először Árpi bemutatta a hangszert, majd a légzést és a szájtartást gyakorolták, végül jöttek az első fújások. Mindegyikük meg tudta szólaltatni a hangszert! Elvileg csak egy hangot fújhattak, de persze próbálgatták a billentyűket is. Az különösen tetszett, hogy Árpi a végén azt mondta, hogy "na jó, egy percig azt csinálják a hangszerrel, amihez kedvük van". Borzasztóan komolyan vették és lelkesen fújták. Nagy élmény és feltöltődés volt! :)"

Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Szimfónia program

Budapest, 1125 Szarvas Gábor út 58-60.

mail szimfonia@maltai.hu

mobile+36 1 391 4730 - 768-as mellék

Symphonia Alapítvány

Budapest, 1112 Ördögorom utca 12.

mail symphonia@symphonia.hu

mobile+36 20 669 3753

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Magyar Máltai Szeretetszolgálat © Minden jog fenntartva.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Szimfónia program

Budapest, 1125 Szarvas Gábor út 58-60.

szimfonia@maltai.hu

+36 1 391 4730 - 768-as mellék

Jogi nyilatkozat